Pianostemmer logo
Sinds 1996

Hoe vaak moet je een piano stemmen?

hoe vaak moet je een piano stemmen

Pianostemmer raad aan je piano minstens één keer per jaar te stemmen. Echter is het beter je piano twee keer per jaar te laten stemmen. Hoe vaak een piano gestemd moet worden hangt af van het gebruik en het klimaat waarin het instrument staat.

Graag leg ik u meer uit over het onderhouden van uw piano of vleugel. Omdat het ook zo’n grote investering is, moet het met de grootste zorg worden onderhouden. Regelmatig onderhoud door een gekwalificeerde technicus beschermt uw instrument en helpt u dure reparaties in de toekomst te voorkomen.

Optimale omstandigheden

De volgende punten komen ten goede van uw instrument en helpen dus bij het onderhouden van uw piano.

Materialen in een piano

Kennis van de materialen in uw piano helpt bij het creëren van de ideale omstandigheden voor uw piano. Omdat uw piano materialen als hout en vilt bevat, is deze onderhevig aan veranderingen door klimatologische omstandigheden. Extreme schommelingen van warm naar koud of van droog naar nat zorgen ervoor dat de materialen opzwellen en samentrekken, wat de toon, toonhoogte en actierespons of aanraking beïnvloedt.

Locatie van uw piano

U kunt de ernst van schommelingen in klimaat verminderen door uw piano bij een muur te plaatsen, uit de buurt van ramen of deuren die vaak worden geopend. Vermijd ventilatieopeningen voor verwarming en airconditioning, open haarden en gebieden die direct zonlicht ontvangen. Uw piano zal het beste presteren onder constante omstandigheden, niet te nat of droog, optimaal bij een temperatuur van rond de 20 graden celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 42 procent.

Investeren in materialen van hoge kwaliteit

Terwijl piano’s over het algemeen in verticale en grote modelcategorieën vallen, selecteert elke fabrikant zijn eigen materialen en gebruikt hij zijn eigen unieke schaal- en meubelontwerpen. Elke piano vereist een ander onderhoudsniveau, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen en het ontwerp en het niveau van vakmanschap. Fabrikanten kunnen algemeen advies geven over de stemfrequentie, maar uw pianotechnicus kan specifieke aanbevelingen geven op basis van uw gebruik en locatie.

Wat is intonatie?

Uw piano heeft mogelijk ook periodieke intonatie nodig. Het proces van intonatie kan de relatieve schittering van een piano aanpassen en een gelijkmatige gradatie van volume en toon geven over het gehele bereik van het toetsenbord. Stemprocedures kunnen bestaan uit het hervormen van de hamers, het gebruik van naalden op het hamervilt en/of het aanbrengen van speciale weekmakers of verharders om het best mogelijke geluid te produceren. U moet met uw technicus bespreken welke veranderingen in de klank van uw piano praktisch zijn en samen beslissen welke stappen moeten worden genomen om deze veranderingen door te voeren.

Hoewel u uw piano misschien regelmatig laat stemmen, moet u specifiek om regulerings- of stemprocedures vragen. Deze procedures zijn niet opgenomen in een normale stemming. Er moet ook worden opgemerkt dat intonatie alleen kan worden bereikt nadat een piano onlangs is gestemd.

Wat raden fabrikanten aan?

Hoe vaak u uw piano of vleugel zou moeten stemmen hangt deels af van het advies van de fabrikant. Hoewel de aanbevelingen van fabrikanten over het aantal jaarlijkse stemmingen variëren, zijn ze het er over het algemeen over eens dat een piano ten minste twee tot vier keer per jaar moet worden gestemd, met zo nodig aanvullende stemmingen.

Staat uw fabrikant niet in de onderstaande lijst? Neem dan contact met me op.

Baldwin Piano Company

“Professionele service is het sleutelwoord. In het eerste jaar raadt de National Piano Manufacturers Association aan om uw piano vier keer te laten stemmen. Dit is een periode van omgevingsaanpassing voor een nieuw instrument, en goede aandacht is belangrijk.

Na het eerste jaar moet de piano minstens twee keer per jaar worden gestemd, afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de atmosferische omstandigheden.”

Meer info: Baldwin Piano Company

Kawai Piano Company

“Kwaliteitspiano’s vragen om kwaliteitszorg. Fijne piano’s hebben regelmatig onderhoud nodig op drie gebieden: stemming, mechaniek afregeling en intonatie. Stemmen is meestal vaker nodig dan de andere servicegebieden, maar alle drie zouden onderdeel moeten zijn van het onderhoud van een goede piano.

Als gevolg van het uitrekken van de snaren, het inklinken en de effecten van het klimaat, moet een nieuwe piano in het eerste jaar minstens vier stemmingen krijgen. Daarna zal het soort gebruik en de locatie van de piano het aantal benodigde stemmingen bepalen, maar Kawai raadt minimaal twee stemmingen per jaar aan.”

Meer info: Kawai Piano Company

Samick

“De zorgvuldige selectie en installatie van de hoogste kwaliteit stempennen, snaar- en pinblokmaterialen zorgt voor een uitstekende stabiliteit. Regelmatig onderhoud door een gekwalificeerde technicus zorgt voor het voortdurende plezier dat alleen afkomstig is van een goed gestemde en afgeregelde piano.

We raden het eerste jaar twee tot drie stemmingen aan en daarna minimaal twee stemmingen per jaar. Plaats uw piano niet op een plaats waar deze wordt blootgesteld aan extreme hitte of kou, vocht of direct zonlicht, die allemaal onstabiele stemming, kromtrekken en schade aan de afwerking kunnen veroorzaken.”

Meer info: Samick

Schimmel

“Uw Schimmel-piano mag alleen worden gestemd en onderhouden door gekwalificeerde professionals. Vragen over stemmen kunnen het beste worden beantwoord door uw plaatselijke pianostemmer/technicus.

In de regel moet een gloednieuwe piano, afhankelijk van de locatie en de klimatologische omstandigheden, in het eerste of tweede jaar twee tot drie keer worden gestemd. Een instrument dat vaak en intensief wordt bespeeld, kan extra stemmingen vereisen.”

Meer info: Schimmel Piano’s

Steinway & Sons

“Uw Steinway-piano is vele malen gestemd voordat hij onze fabriek verliet. Het was afgestemd op en moet worden gehandhaafd op A440-pitch. Dit is de internationaal geaccepteerde standaard en de standaard waarvoor alle Steinway piano’s zijn ontworpen.

Helaas, hoe vakkundig een piano ook wordt gestemd, atmosferische variaties en de aard van de constructie van de piano spannen constant samen om hem van de toon te laten vallen (ontstemmen).

Uw Steinway is zo ontworpen en gebouwd dat hij bij normaal gebruik en onder normale omstandigheden alleen periodiek moet worden afgeregeld. We raden aan om uw technicus minstens drie of vier keer per jaar te bellen. U zal zelf echter altijd moeten evalueren en moet de piano zo vaak laten stemmen als u nodig acht. Om de kwestie van stemmen in perspectief te plaatsen, onthoud dat een concertpiano vóór elke uitvoering wordt gestemd en een piano in een professionele opnamestudio, waar hij constant wordt gebruikt, drie of vier keer per week wordt gestemd.

Stemmen is een kunst die wordt beoefend door bekwame professionals en onder geen enkele omstandigheid mag iemand anders dan een professional uw Steinway-piano stemmen.”

Meer info: Steinway & Sons

Yamaha Piano’s

“Nieuwe piano’s moeten het eerste jaar minimaal vier keer worden gestemd om de normale afwikkeling die plaatsvindt te compenseren. Vervolgens dient een piano als standaard onderhoud minimaal twee keer per jaar gestemd te worden.

Natuurlijk zullen sommige muzikanten ervoor kiezen om hun eigen piano vaker te laten stemmen om aan hun eigen persoonlijke muzikale eisen te voldoen.”

Meer info: Yamaha Piano’s

Young Chang America, Inc.

“Pianobezitters zullen optimale prestaties van hun piano krijgen als deze tijdens de levensduur goed wordt onderhouden om de effecten van omgevingscondities en gebruik te compenseren.

Vanwege de natuurlijke elasticiteit van nieuwe pianosnaren, raden we aan om uw instrument het eerste jaar twee tot vier keer te stemmen, het tweede jaar twee keer en daarna minimaal één keer per jaar. U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw piano meer of minder vaak te laten stemmen om aan uw persoonlijke wensen te voldoen.

Vraag uw pianotechnicus om ook het mechaniek en mechanische onderdelen van uw instrument te inspecteren, samen met regelmatige stemmingen.

Uw piano, zoals binnenshuis en op podia over de hele wereld, is een instrument van buitengewone belofte dat u en uw gezin een leven lang plezier kan bezorgen.

Om ervoor te zorgen dat deze gedurende die hele levensduur goed blijft presteren, is het belangrijk om uw piano regelmatig te laten onderhouden door een gekwalificeerde professional. Een complete pianoservice moet naast het stemmen ook periodieke regulering en intonatie omvatten.

Uw technicus kan met u overleggen om een onderhoudsschema op maat voor uw instrument aan te bevelen.

Meer info: Young Chang America

Piano of vleugel vervangen?

Als u merkt dat u een ander instrument nodig heeft, overweeg dan alle opties, zowel nieuw als gebruikt. Mooie gebruikte instrumenten komen om verschillende redenen te koop. Uw technicus kan u helpen bij het kiezen van een piano in goede speelconditie en u een idee geven van het soort onderhoud dat u in de toekomst kunt verwachten. Net als bij het selecteren van een gebruikte auto, is het belangrijk om de hulp van een expert in te roepen bij het maken van uw aankoop om dure reparaties in de toekomst te voorkomen. Uw technicus kan u ook begeleiden bij de selectie van een nieuw instrument dat het beste past bij uw veeleisende behoeften.

Nog niet helemaal zeker hoe vaak je piano of vleugel gestemd moet worden?

Neem contact op via de contactpagina of plan direct een afspraak in. Ik sta u graag zo spoedig mogelijk te woord.


Contact opnemen